Zaparcia (potocznie zatwardzenie, obstrukcja)
to dziś dolegliwość bardzo powszechna i niestety często bagatelizowana. Niesłusznie, bo konsekwencją częstych zatwardzeń coraz częściej bywa rak jelita grubego. W większości przypadków przy pomocy specjalisty (lekarza, fizjoterapeuty urogienkologicznego) lub nawet sami możemy pozbyć się problemów
z wypróżnieniem.
to dziś dolegliwość bardzo powszechna i niestety często bagatelizowana. Niesłusznie, bo konsekwencją częstych zatwardzeń coraz częściej bywa rak jelita grubego. W większości przypadków przy pomocy specjalisty (lekarza, fizjoterapeuty urogienkologicznego) lub nawet sami możemy pozbyć się problemów
z wypróżnieniem.
Epidemiologicznie 15-20%
społeczeństwa cierpi na zaparcia, w tym
2 razy częściej cierpią kobiety. Obstypacja zwiększa się wraz z wiekiem. Bardzo
negatywnie wpływa na jakość życia.
Kiedy mówimy o zaparciach?
W 2006r. w Rzymie ustalono
i opublikowano diagnostyczne symptomy obstypacji;
w ciągu 12 tygodni w
ostatnich 6 miesiącach wystąpiły przynajmniej 2 z następujących symptomów:
- parcie przy > ¼
defekacji
- subiektywne uczucie
niepełnego wypróżnienia przy > ¼ defekacji
- twardy, w bobkowatej
formie stolec przy > ¼ defekacji
- subiektywne uczucie
anorektalnej blokady przy > ¼ defekacji
- manualna pomoc przy
wypróżnianiu > ¼ defekacji
- < 3 defekacje na tydzień
Przyczyny zaparć:
1) Pochodzenia
organicznego (neurologiczne, metaboliczne, hormonalne)
2) Idiopatyczna (przyczyna nieznana)
3) Spowolniony pasaż
jelita (treść jelitowa zwykle potrzebuje 40-72h aby dotrzeć do odbytnicy)
4) „Outlet obstruction” –
zaparcia pochodzenia odbytowego (zwężenia odbytu, rectocele, wrodzone
pogrubienie mieśnia zieracza odbytu wewnętrznego, zaburzona motoryka końcowego
odcinka jelita, zmniejszona sensoryka odbytnicy, hemoroidy i inne)
5) Brak ruchu, uboga
dieta, nieodpowiednia podaż płynów
Następstwa zaparć:
1)
Hemoroidy
2)
Szczeliny odbytu
spowodowane twardym stolcem
3)
Wypadanie odbytnicy
4)
Tworzenie się kamieni
jelitowych
5)
Ryzyko wystąpienia
zapalenia uchyłków jelita
6)
Powstawanie okrężnicy
olbrzymiej
7)
Rak jelita
8)
Mechaniczne
podrażnienie jelita
W przypadku pojawienia się
problemów ze strony układu trawiennego (ból podczas wypróżniania, zaparcia,
wzdęcia, parcie na stolec bez wypróżnienia, uczucie niepełnego wypróżnienia…)
nie bagatelizujcie ich! Nie leczone problemy będą tylko narastać.
Jeśli coś Cię niepokoi udaj się do
specjalisty. Dokładna diagnostyka (wywiad chorobowy i na temat stylu życia,
badania laboratoryjne, palpacja per rectum, badanie czasu pasażu jelita,
kolonoskopia, manometria anorektalna), pozwoli ustalić przyczynę problemu i odpowiednio
zaplanować terapię.
Jako FIZJOTERAPEUCI mamy szerokie
pole działania.
W terapii skupiamy się na:
- relaksacji dna miednicy
- poprawie propriocepcji dna
miednicy
- stymulacji oddechowej (przepona)
- terapii ciepłem
- korekcji zachowań defekacyjnych
- treningu toaletowym
(normalizacja częstości wypróżnień, stały czas wypróżnień)
- technikach kontroli parcia
- dostosowaniu odpowiednich
nawyków żywieniowych i związanych z podażą płynów
- zwiększeniu/zmniejszeniu
możliwości gromadzenia treści pokarmowej w jelicie
- reedukacji posturalnej
(optymalizacja postawy ciała)
- poradnictwie w zakresie wyrobów
medycznych wykorzystywanych w przypadku
zaburzeń wyróżniania
- środkach wpływające na
uformowanie stolca
Co możemy zrobić sami:
1. Uregulować
czas wypróżnień. Rozleniwione jelita można zachęcić do pracy, stosując łagodne
środki przeczyszczające (z rozwagą!!) lub naturalne środki pobudzające; suszone
śliwki, rodzynki, daktyle, figi, nasiona lnu, słonecznika.
2. Zmienić nawyki żywieniowe. Jeść chleb pełnoziarnisty, więcej warzyw, owoców.
3. Więcej pić. Każdego dnia przynajmniej 1,5–2 litry płynów, przede wszystkim niegazowanej wody mineralnej.
4. Jeść o stałych porach. Najlepiej 4–5 razy dziennie, ale niewielkie porcje. Należy jeść wolno, aby nie połykać powietrza.
5. Zadbać o ruch, bo to poprawia pracę jelit.
2. Zmienić nawyki żywieniowe. Jeść chleb pełnoziarnisty, więcej warzyw, owoców.
3. Więcej pić. Każdego dnia przynajmniej 1,5–2 litry płynów, przede wszystkim niegazowanej wody mineralnej.
4. Jeść o stałych porach. Najlepiej 4–5 razy dziennie, ale niewielkie porcje. Należy jeść wolno, aby nie połykać powietrza.
5. Zadbać o ruch, bo to poprawia pracę jelit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz